19 Mayıs 2012 Cumartesi

Atıştırmalık Pizzalar

Bu aralar hamur işleriyle çok haşır neşirim.Çok seviyorum özellikle mayalı hamurdan yapılanları.
Bu pizzaları yapmak zor görünse de çok zamanımı almadı.Yemesi o kadar güzel ki zor olsaydı da yine yapardım :)) Tam atıştırmalık...

Malzemeler:
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
İç malzemeleri:
  • Sucuk,biber,domates,kaşar peyniri,mısır,zeytin v.s
Yapılışı:
  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.Poğaça hamuru yumuşaklığında olmalı.
  • hamur iki katına çıkana kadar mayalandırın.Eğer işiniz aceleyse 50 derecedeki fırında 10 dakika tutup mayalandırmayı hızlandırın.
  • hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp,merdaneyle yuvarlak şekilde açın.
  • Ortasına sucuk,domates, biber dizip kenarlarını içe doğru büzerek kapatın.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını ,bir tatlı kaşığı yoğurtla karıştırıp kenarlarına sürün.
  • 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından almadan önce, pizzaların orta kısmına kaşar rendesi koyun. Hafif eriyince fırından alın.
















Afiyet olsun...

13 Mayıs 2012 Pazar

Penye Bebek Yeleği (DIY)

Bu aralar yaptığım pek çok dikişin amacı yeni makinemin özelliklerini öğrenmek ve pratik kazanmak.Bu nedenle genellikle küçük parçalar ve geri dönüşümü tercih ediyorum.Beceremez ve atmak zorunda kalırsam üzülmeyeyim diye.:)))
Bunlardan biri de diktiğim penye yelek.Giymediğim bir  badiyi kurban olarak seçtim.



Ege'nin yeleğinden kalıp çıkardım ve kestim.

Başka bir penyeden iki tane basit cep hazırladım.

Aynı beyaz penyeden biye hazırladım.
Ön parçalara, yakaya ve kollara biye geçirdim.


Cepleri de diktikten sonra yanları dikerek bitirdim.Son olarak ilik açtım,  düğmeleri diktim.Küçücük şirin bir yeleğimiz oldu.

11 Mayıs 2012 Cuma

Bluz

Yeni diktiğim bluzum.

Kumaş çiçekli olduğu için kol ayrıntıları pek belli olmuyor ama kollarını volan yaptım.

Yakayı da kare yaptım.


Kalıbı  beden ölçülerime göre kendim çıkardım.


10 Mayıs 2012 Perşembe

Hayat ve Hüzün


Ayşe Kulin'in Hayat ve Hüzün kitaplarını alalı ve okuyalı uzun zaman oldu.
Biyografiyi sevmeme rağmen çok tat alamadım bu kitaplardan.Her kitabında olduğu gibi Ayşe Kulin akıcılığı var tabii ancak; olayların anlatımı biraz yalın kalmış.Detaya girilmemiş.Acaba kim,neden yapmış,bu nasıl bir kişi soruları askıda kalıyor.Bunları yazarın anlatamadığını değil özellikle anlatmadığını düşünüyorum.Ülkemiz şartlarından mı yoksa yakınlarını kırmaktan mı çekindi acaba?Bunu merak ediyorum.Bu kadar güçlü bir kalem bile bir yerde duygu ve düşüncelerine dur demek zorunda kalmış diye düşünüyorum.
Kitap 1983'e kadar olanları kapsıyor.Gerisini de merak etmiyor değilim.Kitapta bu tarihten sonrasının yine bir kitap olabileceğinden bahsetmiş yazar.Yazacak mı gerçekten?Yazarsa alır mıyım?Evet alır ve bir solukta okurum.Ne de olsa Ayşe Kulin yazacak...

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Haşhaşlı Cevizli Çörek

En sevdiğim hamur işlerinden birisidir haşhaşlı çörek.Hafta sonu yaptım ve sizin için fotoğrafladım.Tavsiye ederim mükemmel bir lezzet...





Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • Bir paketin dörtte biri maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un(4,5 bardak koydum.3 bardaktan sonrasını yavaş yavaş ekleyin.Fazla gelebilir.)
İç malzemesi
  • Bir su bardağı haşhaş ezmesi,
  • Bir çay bardağı dövülmüş ceviz,
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ(Bence olmazsa olmaz.Haşhaşı kuruluktan kurtarıyor)
Yapılışı:
  • Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur hazırlayın
  • Mayalanana kadar beklediğiniz hamuru 1 veya 2 bezeye bölüp yarım cm. kalınlığında açın.
  • Haşhaşı ceviz  ve yağı bir kapta karıştırıp açtığınız hamurun üzerine yayın.
  • Bir ucundan başlayıp rulo yapın.3 parmak kalınlığında dilimlere kesip yağlanmış bir fırın tepsinine hafif aralıklı olarak dizin.Kestiğiniz kısım üste gelecek şekilde yerleştirin.
  • Yarım saat kadar tepside mayalandırıp,175 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.Her fırın farklıdır ama benimki 45 dakikada pişti.
    AFİYET OLSUN.


2 Mayıs 2012 Çarşamba

O artık benim



Benim olan şey eşimin kocaman t-shirt'ü.Önce kendi bedenime göre daralttım.Yakayı tamamen çıkararak yuvarlak yaka yaptım.Ve giydim.Bu kadar.O artık benim .